Gå til indhold

Det Store Ålegræsinitiativ

 

Det store Ålegræsinitiativ er lanceret af Tænketanken Hav i samarbejde med Biologisk Institut på SDU, og forløber i perioden 2024-2026. Projektet er finansieret af Nordea-fonden. Formålet med projektet er at aktivere frivillige danskere til at transplantere ålegræs på en årlig udplantningsdag. I 2024 finder denne dag sted den 8. juni, hvor der vil blive foretaget transplantationer på 32 lokaliteter rundt om i landet. Lokalitetsudvælgelsen følger anbefalingerne fra Center for Marin Naturgenopretning, og starter det første år med test-transplantationer.

 Projektet er et citizen science-projekt, hvor frivillige bliver oplært til at være ansvarlige for transplantation og monitering af ålegræs. Frivillige teamledere har ansvaret for de enkelte lokaliteter og bliver oplært i anlæg og monitering under en intensiv træningsweekend. Undervisningsmaterialet er udviklet baseret på Center for Marin Naturgenopretnings retningslinjer med fokus på korrekt og bæredygtig udførsel af transplantationerne.

 

Vidensopsamling er et centralt element i projektet, som vil blive udført af de frivillige teamledere gennem løbende monitering af de anlagte test-transplantationer. Data indrapporteres på denne platform af teamlederne, og udviklingen af ålegræsset gøres synlig for alle lokaliteter. Test-transplantationer og dataindsamling om udviklingen er en del af udvælgelsesprocessen, og danner beslutningsgrundlaget for udpegning af egnede områder til storskala-transplantationer. Vidensopsamling forøger yderligere vores miljøforståelse, og understøtter den videre udvikling af retningslinjerne for marin naturgenopretning.